Om du funderar på en gastric bypassoperation kanske du undrar om du får dricka alkohol eller inte efter operationen. Svaret på den frågan är att det får du, men det är ändå några saker du bör tänka på när det gäller alkohol efter en gastric bypassoperation.

Direkt efter gastric bypassoperationen

En patient som har fått en gastric bypassoperation ska aldrig dricka alkohol direkt efter operationen. Klinikerna kan ge lite olika råd när det gäller alkoholförtäring, en del läkare anser att man bör vänta i sex månader medan andra tycker att man bör vänta upp till ett år. Anledningen till att man bör vänta med alkohol efter en gastric bypassoperation är att patienten måste återhämta sig helt och hållet för annars kan läkningsprocessen avstanna och patienten riskerar att få magbesvär och magsår.

Råd om alkoholkonsumtion efter en gastric bypass

Efter en gastric bypassoperation tar kroppen upp alkohol mycket snabbare än innan operationen eftersom magsäcken är mycket mindre. Dessutom försvinner även ett enzym som annars bryter ner alkoholen i magsäcken. När detta enzym saknas tar det längre tid för alkoholen att försvinna ur kroppen, så du bör alltså dricka alkohol med måtta och inte dricka för snabbt efter en gastric bypassoperation. Var extra försiktig den allra första gången du dricker så att du ser hur din kropp reagerar och vad den tål.

Gastric Bypass och alkoholism

Du kanske har hört att folk som har fått en gastric bypass löper en större risk att bli alkoholister än andra människor. Anledningen till det är såklart inte själva gastric bypassoperationen utan har andra orsaker. Många som får en gastric bypass har haft matmissbruksproblem och ersätter detta missbruk med alkohol. Du bör därför ta itu med dina matmissbruksproblem (om du har några) innan din gastric bypass och om du inte har dessa problem bör du ändå vara försiktig med din alkoholkonsumtion.

Om du vill veta mer om hur du bör äta och dricka efter en gastric bypassoperation så kan du läsa om det här på gastricbypassoperation.nu under Resultat & efter operationen.