Vi på gastricbypassoperation.nu har redan gett dig lite allmänna råd om hur du bör äta efter en Gastric bypassoperation, men här ska vi ge dig några konkreta tips på vad du bör äta och vad du inte bör äta. Observera att dessa kostråd inte gäller direkt efter operationen utan under resten av ditt liv. Vi börjar med vad du inte bör äta.

Vad du inte bör äta efter en Gastric bypass

Mejeriprodukter med hög fetthalt och socker. Konsumera inte standardyoghurt, standarfil, söt yoghurt, standardmjölk, ost med över 17 % fett, grädde, crème fraiche, vanligt smör, Bregott och liknande.

Feta köttprodukter. Undvik stekt fläsk, bacon, feta korvar med över 15 % fett, fet påläggskorv, vanlig leverpastej och andra feta köttprodukter. Skär bort det synliga fettet på till exempel fläskkarrén, fläskkotletten, entrecoten och julskinkan.

Vitt mjöl och sötsaker. Se till att inte förtära vitt bröd, sötat bröd, bullar, kakor, bakelser, godis och andra sötsaker som gör att du riskerar att gå upp i vikt.

Drycker med socker. Du bör inte dricka vanlig läsk, saft, juice och milkshake. Var även sparsam med öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker.

Undvik även snacks som chips och ostbågar.

Vad du bör äta

Efter en Gastric bypassoperation bör du äta magra och nyckelhållsmärkta produkter. Här ska du få några exempel.

Mejerivaror. Lättmargarin, lättfil, lätt osötad yoghurt, lättmjölk eller minimjölk och andra lätta mejeriprodukter funkar utmärkt och ibland kan du offra dig en liten skvätt mager grädde i såsen.

Animaliska produkter. Ät magert kött, kyckling, fisk, skaldjur, mager korv, magra köttbullar, mager smörgåsskinka, mager leverpastej och ägg.

Bröd. Osötat fullkornsbröd och knäckebröd.

Dryck. Vatten, citronvatten, lightläsk, kaffe och te.

Övrigt: Ät lagom med frukt och grönt samt kosttillskott så att du får i dig alla näringsämnen. Om du är sugen på snacks, köp cashewnötter, jordnötter och popcorn, men överdriv inte.