Hur mycket går jag ner i vikt efter en Gastric Bypass operation?

Hur mycket man minskar i vikt efter operationen är individuellt, men det bästa resultatet får du om du strikt följer de kostråd som läkarna har gett dig. De flesta förlorar 60 – 75 % av sin övervikt under det första året och många går ned både 10 och 20 kilo redan inom de första månaderna.

Finns det någon risk för att jag går upp i vikt igen?

Inte om du äter rätt och följer de kostråd som du får. Om du missköter din kropp och äter dålig kost kan du emellertid gå upp i vikt igen.

Hur högt BMI måste jag ha för att få en gastric Bypass operation?

Du måste ha minst 35 i BMI. Om du har ett något lägre BMI och lider av svåra ledbesvär eller hjärt- och kärlsjukdomar är det möjligt att du kan opereras i alla fall.

Finns det några andra krav?

Ja, du får inte missbruka alkohol eller narkotika. Du får inte heller röka under 4 till 6 veckor innan operationen.

Hur lång är sjukhusvistelsen?

Den totala längden på sjukhusvistelsen brukar ligga på 3 – 4 dagar. Om patienten inte verkar helt okej efter den tiden får patienten stanna längre, men det är mycket ovanligt.

Kan en Gastric Bypass vara farlig och ge svåra biverkningar?

I dagens läge är Gastric Bypass tekniken mycket beprövad och utvecklad och leder sällan till biverkningar och komplikationer. I värsta fall kan du få en infektion under de första dygnen efter ingreppet, men då vårdas du fortfarande på kliniken och får antibiotika om det skulle hända.

Är det inte svårt att äta rätt efter en Gastric Bypass operation?

Nej, inte speciellt. Du får information om vad du bör äta, hur stora portioner du ska äta och hur ofta du ska äta. I början är kostråden lite striktare men lättas upp med tiden. Du vänjer dig ganska snabbt med dina nya kostvanor och de blir en del av ditt liv. Du kan även gå ut på restaurang och dricka vin men bör äta mindre portioner och vara lite försiktig med vinet eftersom alkoholen går snabbt ut i blodet efter en Gastric Bypass operation.